SEKAPUR SIREH

Selamat datang ke Blog Panitia Bahasa Arab SMKBd.
Blog ini dibangunkan dan dikendalikan oleh Ustaz Haji Nasir Mohamad sejak 2008...
Anda boleh memuat turun bahan-bahan P d P c bahasa Arab seperti SP,HSP,RPT bahasa Arab, soalan-soalan, nota dsb.
Diharapkan semoga blog ini sedikit sebanyak dapat membantu para pencinta bahasa Arab
dalam bidang pendidikan bahasa Arab samada secara formal atau tidak formal.

Monday, February 8, 2010

Motivasi Pelajar

Ana masuk ke kelas dan memulakan pengajaran, ana mengajar tapi murid nampaknya macam tak nak belajar.Ana katakan inilah SIKAP!!! SIKAP PELAJAR!!!. Ana cuba beri faham tentang peranan dan sumbangan sikap terhadap kejayaan seseorang pelajar.Tapi pelajar ni kalau cikgu bagi motivasi dia kata cikgu membebel, merepek, mengomel dan sebagainya.Ada setengahnya antimotivasi, antikesedaran...susah nak katakan...ada pelajar yang rasanya dia dah pandai, dah excelent, hebat kononnya...pantang ditegur, kekadang merajuk dengan guru.Ana cuba ketengahkan satu kajian di Harvard Business School 1972, mengatakan peratus sumbangan empat faktor berikut di dalam menentukan kejayaan sesuatu perniagaan kecil :

Cuba anda masukkkan peratus sumbangan setiap faktor berikut :
a. Kemahiran :...................%
b. Kepandaian:..................%
c. Maklumat :....................%
d. Sikap :............................%

Dapatan kajian :
a. Kemahiran :
b. Kepandaian: faktor a, b dan c hanya 7 %
c. Maklumat :
d. Sikap : 93 %

Ini yang dikatakan Rajin dan Usaha Tangga Kejayaan. Rajin dan Usaha adalah sikap. Maka Kejayaan sebenarnya ditangan kita dan kegagalan juga ditangan kita, maka tanyalah kita apa yang kita mahukan.

Apakah yang menentukan sikap seseorang ?

3E

Enviroment - Persekitaran
Experiment - Pengalaman
Education - Pendidikan

Para pelajar adalah anak-anak, anak-anak ibarat kain putih maka gurulah yang mencorakkannya.Selayaknya para pelajar diberi motivasi hampir setiap saat dan minit...mengapa??? jawapannya kerana mereka bersifat pelupa...sentiasa lupa, leka, lalai, hanyut bersama masa yang berlalu...yang ada hanya angan-angan nak berjaya...kalau ditanya semuanya inginkan kejayaan, kecemerlangan tapi hanya satu ANGAN-ANGAN atau Fatamorgana ...seandainya ilmu pengetahuan itu boleh dicapai dengan angan-angan nescaya tidak akan wujud seorang pun insan jahil di dunia ini...Sekian.Wallahu'alam.

No comments:

Related Posts with Thumbnails
widgeo.net
Blogger Website Design ustazhjnasir